Κοτόπουλο με τραγανή κρούστα παρμεζάνας, μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας

Ο καλύτερος συνδυασμός γεύσεων και υφών σε κοτόπουλο. Είναι έτσι μελετημένη η συνταγή ώστε κάθε μπουκιά να σε απογειώνει. Τραγανή κρούστα, ζουμερό εσωτερικά και με την πιο τέλεια επικάλυψη. Σάλτσα ντομάτας και ένα τέλειο μείγμα τυριών που λιώνουν βασανιστικά και απολαυστικά κάτω από το γκριλ (μαγικό το θέαμα).
Νομίζω αυτό το πιάτο είναι η απάντηση σε αυτούς που θεωρούν βαρετό το κοτόπουλο.
Κοτόπουλο με τραγανή κρούστα παρμεζάνας, μοτσαρέλα και σάλτσα ντομάτας. Μοναδικό…
Υλικά:
Για σάλτσα:
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού ψιλοκομμένο κίτρινο κρεμμύδι
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο μαϊντανό
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1 πρέζα κόκκινο πιπέρι
  • 1 (800γρ.) κονσέρβα ψιλοκομμένες ντομάτες
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο ​​βασιλικό
Για κοτόπουλο:
  • 2 (800γρ.) στήθη κοτόπουλο, χωρίς κόκκαλα και πέτσα, κομμένα στην μέση οριζοντίως και σφυροκοποιμένα σε μισού εκατοστού πάχος
  • αλάτι
  • 60γρ. μοτσαρέλα, ψιλοκομμένη (1/2 φλιτζάνι)
  • 60γρ. προβολόνε τυρί, ψιλοκομμένο (1/2 φλιτζάνι)
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 50γρ. παρμεζάνα, τριμμένη (1/2 φλιτζάνι)
  • 1/2 φλιτζάνι ψίχα ψωμιού σε ψίχουλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
  • 2 1/2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ​​βασιλικό
Εκτέλεση:
Για τη σάλτσα:
  1. Ζεσταίνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεσαίο τηγάνι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε για 1 1/2 λεπτό, στη συνέχεια, προσθέτουμε το σκόρδο, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι, μαϊντανό, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι. Σοτάρουμε για 30 δευτερόλεπτα ακόμη. Ανακατεύουμε μέσα την ντομάτα, τη ζάχαρη, τη δάφνη και 2 κουταλιές της σούπας φρέσκο ​​βασιλικό, στη συνέχεια προσθέτουμε επιπλέον αλάτι εάν θέλουμε και πιπέρι. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει στη συνέχεια μειώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και το αφήνουμε να σιγοβράσει 20 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα, μέχρι να πήξει. Βγάζουμε την σάλτσα από την φωτιά και την καλύπτουμε με ένα καπάκι.
Για το κοτόπουλο:
  1. Ενώ η σάλτσα σιγοβράζει, πασπαλίζουμε κάθε πλευρά του κοτόπουλου ελαφρά με αλάτι, το αφήνουμε να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου 20 λεπτά. Ανακατεύουμε την μοτσαρέλα και το τυρί προβολόνε σε ένα μπολ, το αφήνουμε στην άκρη. Τοποθετούμε την σχάρα σε 10 εκατοστά απόσταση από το γκρίλ του φούρνου και ανοίγουμε το γκρίλ.
  2. Σε ένα ρηχό πιάτο, χτυπάμε ελαφρά μαζί το αλεύρι και το αυγό μέχρι το μείγμα να γίνει λείο. Σε ένα ξεχωριστό ρηχό πιάτο, ανακατεύουμε την παρμεζάνα, τα ψίχουλα, την σκόνη σκόρδου, την ρίγανη και 1/4 κουταλάκι πιπέρι. Πατάμε το κοτόπουλο με χαρτί κουζίνας. Δουλεύοντας με ένα κομμάτι την φορά, βουτάμε το κοτόπουλο στο μείγμα αυγών για να καλύψουμε και τις δύο πλευρές, στην συνέχεια το μεταφέρουμε στο μείγμα παρμεζάνας και το καλύπτουμε και από τις 2 πλευρές. Ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και ζεσταίνουμε σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, προσθέτουμε 2 κομμάτια κοτόπουλου και τα τηγανίζουμε χωρίς να τα μετακινούμε μέχρι να γίνουν τραγανά και ροδίσουν στο κάτω μέρος, περίπου 1 1/2 – 2 λεπτά, στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας μεταλλικές λαβίδες τα αναποδογυρίζουμε και μαγειρεύουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 1 1/2-2 λεπτά ακόμη. Μεταφέρουμε το τηγανητό κοτόπουλο σε ένα μεγάλο πιάτο με χαρτί κουζίνας.
  3. Τοποθετούμε το κοτόπουλο στο ταψί και πασπαλίζουμε με το μείγμα μοτσαρέλας ομοιόμορφα. Τα ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να λιώσει το τυρί και να ροδίσουν, περίπου 3-4 λεπτά. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και καλύπτουμε κάθε ένα κομμάτι με 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα. Πασπαλίζουμε τις κορυφές ομοιόμορφα με το υπόλοιπο 1/4 φλιτζανιού φρέσκο ​​βασιλικό και σερβίρουμε αμέσως.







marymarycook.gr
Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου