χούμους με ταχίνι ( حمّص بطحينة ) και κουκουνάρι

Ένα φτωχό σε συστατικά ορεκτικό που συναντάται στην κουζίνα των χωρών της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής (και λεβαντίνικης) είναι περισσότερο από δημοφιλές ανάμεσα στους εύκολους, με γευστική άποψη μεζέδες. Πρόκειται για έναν ελαφρά πικάντικο πουρέ από ρεβίθια με λεμόνι, ταχίνι και σκόρδο, αλάτι και πιπέρια, από τα οποία το καγέν ορίζει το βαθμό του καυτερού. Τούρκικη λέξη ως ντιπ, που προέρχεται από την αραβική ḥimmaṣ για τα ρεβίθια -η κανονική ονομασία του είναι ḥummuṣ bi ṭaḥīna ήτοι χούμους με ταχίνι.
Παρότι ο συνδυασμός των ρεβιθιών με το σουσάμι και το λεμόνι θεωρείται παμπάλαιος, η ακριβής τοποθέτηση του χούμους στην μαγειρική ιστορία δεν είναι απολύτως εξακριβωμένη και τείνει να τοποθετείται χρονικά και τοπικά γύρω στον 13ο αιώνα στην Αίγυπτο, αν και στον τότε συνδυασμό τη θέση του λεμονιού κατείχε το ξίδι.
Το χούμους, που είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και συνάδει κάθε χορτοφαγικού μενού, μπορεί να συνδυαστεί ως μεζές με λαχανικά (ψητή μελιτζάνα, ψιλοκομμένη ντομάτα, αγγούρι, κόλιανδρο, μαϊντανό, καραμελωμένα κρεμμύδια, μανιτάρια, ολόκληρα ρεβίθια, ελιές, τουρσί αλλά και βραστά αυγά, πάπρικα και κουκουνάρια (όπως στην συνταγή). Στη Συρία είναι must μεζές σε κάθε τραπέζι, μαζί με τα φαλάφελ, τα kibbe και το tabouleh, Στην Παλαιστίνη γαρνίρεται με φύλλα μέντας, πάπρικα, μαϊντανό ή κύμινο ενώ στην Ιορδανία, η συνταγή του χούμους Laban ma (γιαούρτι και τα ρεβίθια) χρησιμοποιεί στη θέση του ταχίνι, γιαούρτι και κομμάτια βούτυρο αντί ελαιολάδου.
H εδώ συνταγή εμπνέεται από την classy αιγυπτιακή πλευρά της Μεσογείου, εξ ου και τα κουκουνάρια, που είναι πολύ ωραία οπτικά και (κυρίως) γευστικά. Παίξτε με την ποσότητα του ταχίνι και του λεμονιού προσθέτοντάς τα σταδιακά, ώστε να ρυθμίσετε το αποτέλεσμα, δοκιμάζοντας  στο μεταξύ και κάνοντάς το ανάλογο με την προσωπική σας γεύση.
humus me tahini kai koukounarilemonokoupesΠροετοιμασία: Με έτοιμα τα ρεβύθια 10 λεπτά. Διαφορετικά, βράζοντάς τα στο σπίτι (που το συστήνω, γιατί τίποτα δεν συγκρίνεται με τις σπιτικές γεύσεις) προηγείται η γνωστή βραδινή προετοιμασία που ακούει στον όρο μούλιασμα και ακολουθεί το βράσιμο των ρεβιθιών για 1 1/2 περίπου. Το ορεκτικό διατηρείται στο ψυγείο για αρκετές μέρες, σκεπασμένο με διαφανή μεμβράνη, οπότε ασφαλώς έχετε τη δυνατότητα να το κάνετε πολύ νωρίτερα από την ημέρα που θα σερβιριστεί. Εύκολη συνταγή.
Υλικά (για 4-6 άτομα)
200 γραμ. ρεβίθια
χυμός από 1.5-2 λεμόνια
2 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
2,5-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 γερή πρέζα πιπέρι καγιέν
1/2 – 2/3 φλ. ταχίνι (μην το βάλετε όλο μαζί)
αλάτι, φρεσκοτριμένο πιπέρι
2 κ.σ. κουκουνάρια, έξτρα ελαιόλαδο, μαϊντανό και καγιέν για το γαρνίρισμα
humus me tahini kai koukounarihumus me tahini kai koukounarihumus me tahini kai koukounarihumus me tahini kai koukounariΕτοιμάζετε τα ρεβίθια: Τα βάζετε το βράδυ σε μπολ, τα σκεπάζετε με νερό και τα αφήνετε σε ολονύκτιο μούλιασμα. Τα στραγγίζετε την επομένη και τα βάζετε με κρύο νερό να βράσουν. Με το που αρχίζουν να βράζουν, πετάτε το νερό και βάζετε καινούργιο. Στο 10λεπτο που βράζουν εκ νέου, χαμηλώνετε τη φωτιά και τα μαγειρεύετε για 1 περίπου ώρα ή και περισσότερο (ανάλογα με τα ρεβίθια), μέχρι να είναι κάπως μαλακά (όχι πουρές). Τα στραγγίζετε.
Κάνετε το χούμους: Βάζετε τα ρεβίθια στο μπλέντερ και τα κάνετε πουρέ. Προσθέτετε το λεμόνι, το σκόρδο, το ελαιόλαδο, καγιέν και το ταχίνι μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη πάστα. Δοκιμάζετε και διορθώνετε, ρίχνετε αλάτι και πιπέρι.
Σερβίρισμα: Μεταφέρετε σε μπολ και προσθέτετε από πάνω έξτρα ελαιόλαδο, καγιέν, το κουκουνάρι και φυλλαράκια μαϊντανού.

Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου