Ένας νόστιμος Κεφαλονίτικος μεζές της εποχής είναι τα καλογήρια. Τα καλογήρια, μαζί με τα σπαράγγια και τις οβριές, αποτελούν το... ισχυρό χειμερινό τρίο της γαστριμαργικής Κεφαλονιάς.
«Καλογήρια» είναι η κεφαλονίτικη ονομασία για ένα είδος υάκινθου με την επιστημονική ονομασία muscari comosum που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται μούσκαρι ή σταφυλοϋάκινθος ή κουρκουτζέλια ή «του κούκου το ψωμάκι» ή ασκορδουλάκος ή βολβός.
Η πιο διαδεδομένη συνταγή στην Κεφαλονιά για τα καλογήρια είναι, όπως οι οβριές και τα σπαράγγια, με αυγά ομελέτα.

Σοτάρουμε με λίγο λάδι και λίγο λεμόνι τα καλογήρια, τα αφήνουμε 1-2 λεπτά στο τηγάνι να μαλακώσουν, στη συνέχεια ρίχνουμε 1-2 αυγά, αλατάκι, πιπεράκι και τα ανακατέβουμε επάνω στο τηγάνι να γίνουν κάτι ανάμεσα σε στραπατσάδα και ομελέτα.

Άλλοι πάλι θέλουν την ομελέτα τους πιο... αστική και την προετοιμάζουν σε ξεχωριστό μπολ, άλλοι ρίχνουν τα αυγά επάνω στα καλογήρια και τα αφήνουν μάτια, μερικοί δεν βάζουν καθόλου αυγά, μόνο μπόλικο λεμόνι και άλλοι τα τρώνε ζεματισμένα για 1 λεπτό σε ζεστό νερό, με μπόλικο λεμονάκι με ή χωρίς σκόρδο ψιλοκομμένο και ζεστό ψωμί.

Στην Κρήτη, τρώνε μόνο τους βολβούς (ασκορδουλάκους), συνήθως τουρσί σε ξύδι αφού πρώτα τους βράσουν καλά και αλλάξουν το νερό 2-3 φορές. Σ' αυτή τη μορφή μάλιστα (βολβούς) τα συναντάμε και στην αρχαιότητα στην οποία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα.
«Καλογήρια» είναι η κεφαλονίτικη ονομασία για ένα είδος υάκινθου με την επιστημονική ονομασία muscari comosum που σε άλλες περιοχές της Ελλάδας ονομάζεται μούσκαρι ή σταφυλοϋάκινθος ή κουρκουτζέλια ή «του κούκου το ψωμάκι» ή ασκορδουλάκος ή βολβός.
Η πιο διαδεδομένη συνταγή στην Κεφαλονιά για τα καλογήρια είναι, όπως οι οβριές και τα σπαράγγια, με αυγά ομελέτα.

Σοτάρουμε με λίγο λάδι και λίγο λεμόνι τα καλογήρια, τα αφήνουμε 1-2 λεπτά στο τηγάνι να μαλακώσουν, στη συνέχεια ρίχνουμε 1-2 αυγά, αλατάκι, πιπεράκι και τα ανακατέβουμε επάνω στο τηγάνι να γίνουν κάτι ανάμεσα σε στραπατσάδα και ομελέτα.

Άλλοι πάλι θέλουν την ομελέτα τους πιο... αστική και την προετοιμάζουν σε ξεχωριστό μπολ, άλλοι ρίχνουν τα αυγά επάνω στα καλογήρια και τα αφήνουν μάτια, μερικοί δεν βάζουν καθόλου αυγά, μόνο μπόλικο λεμόνι και άλλοι τα τρώνε ζεματισμένα για 1 λεπτό σε ζεστό νερό, με μπόλικο λεμονάκι με ή χωρίς σκόρδο ψιλοκομμένο και ζεστό ψωμί.

Στην Κρήτη, τρώνε μόνο τους βολβούς (ασκορδουλάκους), συνήθως τουρσί σε ξύδι αφού πρώτα τους βράσουν καλά και αλλάξουν το νερό 2-3 φορές. Σ' αυτή τη μορφή μάλιστα (βολβούς) τα συναντάμε και στην αρχαιότητα στην οποία θεωρείται εξαιρετικό έδεσμα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου