Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο....

Εντάξει, δεν είναι το φαγητό του 20λεπτό. Δεν είναι το πρώτο πράγμα στο μυαλό που σου έρχεται όταν σκέφτεσαι να φτιάξεις κάτι εύκολο και γρήγορο αλλά είναι ένα αρκετά προσεγμένο γευστικά πιάτο με εντυπωσιακή εμφάνιση. Τα μήλα με τα μανιτάρια είναι μία πολύ καλή ιδέα για γέμιση σε ένα τέτοιο ρολό, δίνοντας μία γλυκιά πινελιά που ταιριάζει πολύ στο χοιρινό.
Αντί για μήλα γύρω-γύρω στο ταψί μπορείτε να βάλετε πατάτες για να μείνουμε στα κλασσικά και αγαπημένα. Είναι ότι πρέπει για μία γιορτινή περίσταση.
Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο. Δοκιμάστε το…
Υλικά:
Για γέμιση:
  • 30γρ. (1 φλιτζάνι) αποξηραμένα μανιτάρια πορτσίνι, ολόκληρα
  • 60γρ. (3/4 φλιτζανιού) αποξηραμένα μήλα
  • 450γρ. κατσαρό λάχανο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι χοντρό, συν περισσότερο
  • 2 κουταλιές της σούπας (1/4 μπάρας) ανάλατο βούτυρο
  • 1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
  • 1½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 2 κουταλιές της σούπας κονιάκ
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 450γρ. χοιρινό κιμά
Για χοιρινό φιλέτο:
  • 1.5 κιλό χοιρινό φιλέτο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι χοντρό, συν περισσότερο για πασπάλισμα
  • ½ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, συν περισσότερο για πασπάλισμα
  • 85γρ. κομμένο σε λεπτές φέτες προσούτο
  • 5 κλωνάρια δεντρολίβανο
  • 4 μεσαία μήλα ή 8 μικρά μήλα, κομμένα στην μέση
  • 2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι ξηρό μηλίτη
  • ½ φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο
Εκτέλεση:
  1. Τοποθετούμε τα αποξηραμένα μανιτάρια και τα αποξηραμένα μήλα σε ξεχωριστά μικρά μπολ. Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι βραστό νερό σε κάθε μπολ. Αφήνουμε τα μανιτάρια και τα μήλα να ενυδατωθούν μέχρι να γίνουν πολύ μαλακά, περίπου 30 λεπτά. Στραγγίζουμε τα μανιτάρια και κρατάμε το υγρό (περίπου ¾ φλιτζανιού). Καλύπτουμε και βάζουμε το υγρό στο ψυγείο. Στραγγίζουμε τα μήλα και πετάμε το υγρό. Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα μήλα, τα ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
  2. Εν τω μεταξύ, ρίχνουμε το λάχανο σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να μαραθεί  λίγο, περίπου 1 λεπτό. Χρησιμοποιώντας λαβίδες, μεταφέρουμε το λάχανο σε ένα ταψί. Το βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να κρυώσει.
  3. Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να μαλακώσει και να ροδίσει, περίπου 8 λεπτά. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα μήλα. Μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι οι γεύσεις να αναμειχθούν, περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα το σκόρδο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, μαγειρεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το κονιάκ και μαγειρεύουμε μέχρι το υγρό να εξατμιστεί, περίπου 1 λεπτό. Ανακατεύουμε μέσα 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι. Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το χοιρινό κιμά και ανακατεύουμε.
  4. Χοιρινό φιλέτο: Ζητάμε από τον χασάπη μας ένα φιλέτο κομμένο σε ορθογώνιο σχήμα. Ξετυλίγουμε το κρέας σαν ένα χαλί, μέχρις ότου ολόκληρο το φιλέτο είναι επίπεδο. Καλύπτουμε με ένα φύλλο από πλαστικό περιτύλιγμα. Χρησιμοποιώντας μια σφύρα κρέατος, «χτυπάμε» το κρέας ώστε να έχει ένα ομοιόμορφο πάχος.
  5. Βγάζουμε την μεμβράνη από το χοιρινό κρέας. Πασπαλίζουμε με 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ½ κουταλάκι πιπέρι. Τοποθετούμε το κατσαρό λάχανο πάνω από φιλέτο σε ένα ενιαίο στρώμα αφήνοντας 2.5 εκατοστά περιθώριο προς τις άκρες. Απλώνουμε την γέμιση πάνω από το λάχανο. Τυλίγουμε το χοιρινό σε έναν στενό κύλινδρο. Τυλίγουμε απ’ έξω τον κύλινδρο με ένα στρώμα προσούτο. Δένουμε το κρέας με σπάγκο κουζίνας αφήνοντας διαστήματα 2.5 εκατοστών μεταξύ των σπάγκων. Τοποθετούμε κλωνάρια δεντρολίβανου ανάμεσα στους σπάγκους. Το ρολό χοιρινό μπορεί να συναρμολογηθεί μία ημέρα πριν. Το καλύπτουμε και το βάζουμε στο ψυγείο. Το αφήνουμε να ζεσταθεί σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα πριν το ψήσουμε.
  6. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε τα μήλα σε ένα ταψί. Λιώνουμε 1 κουταλιά της σούπας βούτυρο με λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Σοτάρουμε το χοιρινό κρέας από όλες τις πλευρές, περίπου 5 λεπτά συνολικά, στη συνέχεια, το τοποθετούμε πάνω από τα μήλα μέσα στο ταψί. Προσθέτουμε το μηλίτη και ½ φλιτζάνι νερό στο τηγάνι και αφήνουμε να πάρει βράση, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Ψήνουμε το ρολό μέχρι το θερμόμετρο που έχουμε βάλει στο κέντρο του δείξει 60°C, περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά (ελέγχουμε αν έχει γίνει στην 1.30 ώρα). Αφήνουμε το ρολό να κρυώσει για τουλάχιστον 20 λεπτά και έως και 2 ώρες.
  7. Βάζουμε το ρολό σε μια πιατέλα. Κρατάμε τα μήλα από το ταψί, πετάμε το λίπος και κρατάμε τα ζουμιά από το κρέας. Τοποθετούμε το ζουμί από το κρέας σε ένα τηγάνι πάνω από φωτιά σε μέτρια-υψηλή θερμότητα. Προσθέτουμε τον ζωμό κοτόπουλου. Ρίχνουμε το ζουμί από τα μανιτάρια που φυλάξαμε. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας, ώσπου να γίνει ελαφρώς παχύρρευστο, περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα και 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο και ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι. Στραγγίζουμε την σάλτσα. Κόβουμε σε φέτες το χοιρινό. Το σερβίρουμε με τη σάλτσα και τα μήλα.
Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο
Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο                                Ρολό χοιρινό γεμιστό με μανιτάρια, μήλα και λάχανο






Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου