Αγκινάρες με σουπιές και μάραθο.... ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΙΑΤΟ.....


Ένα πεντανόστιμο πιάτο που αξιοποιεί με τον καλύτερο τρόπο ίσως το πιο αντιπροσωπευτικό ανοιξιάτικο λαχανικό.
olive-syntages--068
Φωτογραφία: Γιάννης Αθυμαρίτης
Food styling: Αντωνία Κατή

Υλικά

  • 8 αγκινάρες, καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
  • 1 κιλό σουπιές καθαρισμένες, σε τετράγωνα κομμάτια
  • 1 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 2 μαραθόριζες, σε φέτες
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο, ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα, σε ροδέλες
  • 1 φλιτζάνι κρασί λευκό
  • χυμό από 2-3 λεμόνια
  • 1 κουτ. γλυκού τζίντζερ φρέσκο, ξυσμένο
  • 1 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Διαδικασία

Βήμα 1

Ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε το κρεμμύδι με τα κρεμμυδάκια για 1 λεπτό. Προσθέτετε τις σουπιές και σοτάρετε για λίγο ακόμα μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους και να στεγνώσουν.

Βήμα 2

Προσθέτετε τότε στην κατσαρόλα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και, αφού κάψει, ρίχνετε τις μαραθόριζες, τις καρδιές της αγκινάρας, τα κοτσάνια τους, το τζίντζερ και τα καρότα. Ανακατεύετε για 2-3 λεπτά ακόμα.

Βήμα 3

Σβήνετε με το κρασί, αλατοπιπερώνετε και πασπαλίζετε με τον περισσότερο μάραθο. Συμπληρώνετε στην κατσαρόλα χυμό από ενάμισι λεμόνι και νεράκι να σκεπάσει το φαγητό. Αφήνετε να σιγοβράσει μέχρι να μαγειρευτούν καλά οι σουπιές και τα λαχανικά. Αν χρειαστεί, ενδιάμεσα συμπληρώνετε νερό κι επιπλέον χυμό λεμονιού, σύμφωνα με τη γεύση σας.

Βήμα 4

Το φαγητό πρέπει να μείνει με μπόλικο ζουμάκι στην κατσαρόλα το οποίο δένετε με το κορνφλάουρ διαλυμένο σε λίγο νερό. Δίνετε μια τελευταία βράση στο φαγητό να πήξει η σάλτσα και κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Σερβίρετε το φαγητό σε πιάτα μετά από 15 λεπτά τουλάχιστον, πασπαλίζοντας με λίγο φρεσκοκομμένο μάραθο. 


Πώς να καθαρίσετε φρέσκες αγκινάρες

 

Οι φρέσκες αγκινάρες όπως και να το κάνουμε, υπερτερούν σε γεύση έναντι των κατεψυγμένων οπότε αν θέλουμε να τις μαγειρέψουμε στην εποχή τους, διαλέγουμε να είναι όσο το δυνατό πιο φρέσκες και τρυφερές.
Θυμόματε επίσης να αγοράσουμε γάντια για να τα φορέσουμε κατά τη διαδικασία καθαρισμού τους. Από κει και πέρα ακολουθείτε τα εξής βήματα:
• Διαλύετε μέσα σε λεκανίτσα με κρύο νερό 2 κουταλιές σούπας αλεύρι και το χυμό ενάμιση λεμονιού.
• Κρατάτε δίπλα σας το μισό λεμόνι και φοράτε γάντια χειρουργικά για να μην μαυρίσουν τα χέρια σας.
• Με ένα μαχαίρι κόβετε το στέλεχος (κοτσάνι) της αγκινάρας 2-3 εκ. από τη βάση της. Αν θέλετε να στρώσετε τις αγκινάρες σε ταψί και να τις γεμίσετε από πάνω, αφαιρέστε τελείως το κοτσάνι.
• Τραβάτε και κόβετε με τα χέρια τα σκληρά φύλλα της αγκινάρας που βρίσκονται κοντά στη βάση της.
• Τοποθετείτε την αγκινάρα με το πλάι πάνω σε επιφάνεια κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε και αφαιρείτε το κεφάλι (το πάνω μέρος) της.
• Με κοφτερό μαχαίρι καθαρίζετε το σκληρό πράσινο μέρος του κοτσανιού της αγκινάρας να φύγουν οι ίνες. Το περνάτε με λεμόνι.
• Με ένα κουταλάκι αφαιρείτε από το εσωτερικό της καρδιάς της αγκινάρας το μαλλιαρό μέρος.
• Με κοφτερό μαχαίρι και κρατώντας την αγκινάρα στο πλάι, την καθαρίζετε γύρω γύρω από όλα τα υπόλοιπα των σκληρών φύλλων, μέχρι να φτάσετε στην καρδιά.
• Την αλείφετε με την λεμονόκουπα και την ρίχνετε στη λεκανίτσα με το νερό και το λεμόνι. Συνεχίζετε με τις υπόλοιπες αγκινάρες.








.olivemagazine.gr


Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου