Γαρδουμπάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας......

Οι μεζέδες των γιορτινών τραπεζιών και τα προκαταρκτικά μοιάζουν. Παίζουν αργά με τις γεύσεις, χτίζουν -δήθεν αθώα- την ένταση με τα τσιμπολογήματα και οδηγούν τη διάθεση -βοηθούντων και των απεριτίβο ποτών- στα όρια του απολαυστικού τετέλεσται. Γειά μας. Τα γαρδουμπάκια της πασχαλιάτικης φιέστας όπως και τα κοκορετσάκια καταθέτουν την προκλητική νοστιμιά τους στο έπακρο προκειμένου να καταγράψουν τη μοναδική τους γεύση στη μνήμη μας σε μια κυρίως μέρα, δίνοντας έναν άνισο αγώνα με το αειθαλές και πανταχού παρόν κοντοσούβλι, που το ταβερνιάρικο πνεύμα όλο το χρόνο αποθεώνει.
Είτε θεωρηθούν υπέρ είτε υποσύνολο των μικρών κοκορετσιών διέπονται από τους ίδιους κανόνες σε όσα αφορούν στα έντερα (καθαριότητα – τεχνική δεσίματος), οπότε για τα σχετικά δείτε το προηγούμενο άρθρο με τα πασχαλιάτικα κοκορετσάκια. Τα γαρδουμπάκια όμως, είθισται να γίνονται μόνον με έντερα ή/και με γλυκάδια στο εσωτερικό τους, τα έτοιμα κατά κανόνα, μια προσθήκη που έχει τα θετικά και τα αρνητικά της, αν η ποσότητα γλυκαδιών είναι περισσότερη της απαιτούμενης. Στα θετικά καταλογίζεται η γεύση, στα αρνητικά το “τσάμπα” βάρος (που το πληρώνουμε) και το υπερβολικό λίπος, που βγαίνει στο μαγείρεμα. Κι αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αξίζει να τα κάνει κάποιος μόνος του.
γαρδουμπάκια κοκκινιστάΟι παρατηρήσεις προέκυψαν από τη συνταγή, η οποία σημειωτέον έγινε 5 φορές, δύο με σκέτα έντερα διαφορετικού πάχους και άλλες 3 φορές με γλυκάδια διαφόρων ποσοτήτων καθώς και με έτοιμα (αγορασμένα) γαρδουμπάκια. Τα συμπεράσματα έχουν ως εξής:
Τα γαρδουμπάκια σκέτα, μόνον με έντερα ή με λίγα γλυκάδια στο εσωτερικό είναι ένας φίνος μεζές όπως και να μαγειρευτούν. Υπάρχουν δύο σημεία προσοχής: το τύλιγμα (ως προς την τεχνική του) και το μέγεθος των εντέρων. Το τύλιγμά τους γύρω από καλαμάκι πρέπει να είναι σχετικά σφιχτό, κυρίως όταν περιέχουν γλυκάδια, τα οποία θα λιώσουν. Το δεύτερο σημείο είναι καθοριστικό για το αν θα είναι κάπως αφράτα όντας καθαρά και με ουσιαστική παρουσία στο πιάτο ή λιπόσαρκα και κάπως μειονεκτικά σαν οντότητα. Τα ιδιαιτέρως λεπτά έντερα των πολύ νεαρών ζώων δεν βγάζουν τα καλύτερα γαρδουμπάκια.
Επειδή τα σκέτα έντερα δεν έχουν λίπος, παρά την ωραία και νόστιμη σάλτσα, το κρεάτινο μέρος είναι μάλλον σφιχτό, αρκετά κόμπακτ και μεταφέρει την αίσθηση της συμπυκωμένης πρωτεϊνης χωρίς την γευστική της χάρη. Ειδικά στην περίπτωση των καλά καθαρισμένων λεπτών εντέρων, η γεύση θυσιάζεται στον βωμό του κλινικού κορέκτ -όπερ δεν συστήνονται.
Τα πιο χοντρά έντερα βελτιώνουν αισθητά το γευστικό αποτέλεσμα και σε συνδυασμό με την αρωματική φρέσκια σάλτσα δίνουν ένα ορεκτικό πιάτο ελαφρύ και με δική του σχετικά λεπτή άποψη.
γαρδουμπάκια με ντομάταΗ προσθήκη λίγων γλυκαδιών στο εσωτερικό κάνει όντως την γεύση καλύτερη. Πραγματικά λίγων όμως. Εδώ προσεγγίζεται το γευστικό “άριστα” του πιάτου. Αν ωστόσο υπερβάλλετε, όπως συνηθίζουν στο κρεοπωλείο (για να αυγατέψει το βάρος των γαρδουμπακίων), το πιάτο θα είναι μεν νόστιμο, αλλά το λίπος εμφανές παντού, ειδικά μόλις αρχίζει να κρυώνει -εντούτοις, γκουρμέ φίλος που τα δοκίμασε έτσι φτιαγμένα, τα “τσάκισε” κυριολεκτικά.
Μπορείτε να μαρινάρετε τα καθαρά έντερα σε λευκό κρασί, προσθέτοντάς τους θυμάρι ή ρίγανη. Το λίγο κρασί που θα μείνει μετά το δέσιμο θα τους δώσει ένα μικρό ξεπέταγμα στη γεύση, που έχει ενδιαφέρον. Επίσης μια πρέζα μπούκοβο, θα τους δώσει ωραίο, ελάχιστα πικάντικο χαρακτήρα.
Τα γαρδουμπάκια θα μαζέψουν αισθητά στο μαγείρεμα -για την ακρίβεια θα μείνουν σχεδόν τα μισά. Γι” αυτό υπολογίστε ανάλογα τόσο το μέγεθός τους όσο και τον αριθμό τους, έχοντας κατά νου μια τελική διάμετρο περί τα 4-5 εκατ.
Αν τα κάνετε στο σπίτι, που συστήνεται γιατί θα ξέρετε τι ακριβώς περιέχουν, μπορείτε να τα ετοιμάσετε μέχρι και δυο μέρες πριν και να τα διατηρήσετε στο ψυγείο ή και νωρίτερα, βάζοντάς τα στην κατάψυξη. Η εδώ συνταγή αφορά μόνον στο μαγείρεμά τους. Με το ίδιο τρόπο μπορείτε επίσης να κάνετε τα κοκορετσάκια.
γαρδουμπάκια με σάλτσα ντομάτας
Προετοιμασία: 10 λεπτά και 45 λεπτά το μαγείρεμα. Βγάλτε τα γαρδουμπάκια απ” το ψυγείο αρκετή ώρα πριν ώστε να βρίσκονται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Εύκολη και σχετικά γρήγορη συνταγή.
Yλικά (για 4 άτομα)
4 γαρδουμπάκια
3 κ.σ. ελαιόλαδο
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
100 ml κρασί λευκό ξηρό
3-4 μεσαίες ντομάτες κομμένες σε κύβους 1.5-2 εκατ. (ή 1 κουτί ψιλοκομμένη και 1 φρέσκια ντομάτα)
1-2 κλωναράκια ρίγανη φρέσκια, τα φύλλα ή 1.5 κ.γ. ξερή
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι πιπέρι
2 κ.σ. κάπαρη πλυμμένη
ψιλοκομμένο μαϊντανό και μερικά φρέσκα φυλλαράκια ρίγανη για το σερβίρισμα
Ετοιμάζετε τα γαρδουμπάκια: Σε σχετικά βαθύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο (μέτρια φωτιά) και βάζετε τα κρεμμυδάκια. Σοτάροτε για 1-1.5 λεπτό να μαραθούν. Προσθέτετε τα γαρδουμπάκια (στεγνά) και τα ροδίζετε ελαφρά από όλες τις πλευρές (5-6 λεπτά) γυρίζοντάς τα.
Σημείωση: Αν χρησιμοποιήσετε έτοιμα γαρδουμπάκια γεμιστά με γλυκάδια, σ” αυτό το σημείο ενδέχεται να βγάλουν ένα μέρος λίπους που να φαίνεται. Πετάξτε το πριν συνεχίσετε. Στη συνέχεια θα βγάλουν κι άλλο.
γαρδουμπάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας - παρασκευήΣβήνετε με το κρασί και μαγειρεύετε (μέτρια προς δυνατή φωτιά) για 2-3 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη ποσότητα και να μείνει γύρω στη 1 κ.σ. Προσθέτετε τις ντομάτες, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι. Σκεπάζετε, χαμηλώνετε τη φωτιά και μαγειρεύετε για 20-25 λεπτά, γυρίζοντας τα γαρδουμπάκια 1 φορά.
Δοκιμάζετε διορθώνετε σε αλάτι, πιπέρι. Συνεχίζετε το μεγείρεμα χωρίς καπάκι για άλλα 3-5 λεπτά, μέχρι ένα μέρος των υγρών της σάλτσας να εξατμιστεί. Προσθέτετε την κάπαρη. Αποσύρετε.
Σημείωση: Φέρτε τη σάλτσα στην πυκνότητα που σας αρέσει, αλλά μην υπερβάλετε στο δέσιμο. Είναι πιο ωραία να είναι κάπως φρέσκια στη γεύση και η ντομάτα να φαίνεται.
πασχαλιάτικα γαρδουμπάκια με σάλτσα φρέσκιας ντομάταςΣερβίρισμα: Τα γαρδουμπάκια φτάνουν στο τραπέζι ζεστά απαραιτήτως. Βάλτε πρώτα τη σάλτσα σε πιατέλα και τοποθετήστε τα πάνω της, ολόκληρα ή κομμένα.
Σημείωση: Στα γεμιστά με γλυκάδια έτοιμα γαρδουμπάκια, η τελική σάλτσα θα είναι μεν νοστιμότατη αλλά θα περιέχει αρκετό λίπος. Αν δεν το θέλετε όλο, πάρτε πρώτα την μεγαλύτερη ποσότητα σάλτσας ντομάτας με τρυπητή κουτάλα και στη συνέχεια το υγρό της μέρος.



.pandespani. 
Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου