Ο ΕΡΩΤΑΣ ΓΙΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑ, ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΨΕΜΑΤΑ

Η σοκολάτα, η οποία προέρχεται από το κακαόδεντρο, προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους μεγάλη γευστική ευχαρίστηση. Τα είδη της σοκολάτας είναι πολλά και διαχωρίζονται ανάλογα με τη περιεκτικότητα τους σε κακάο, γάλα, ζάχαρη, πρόσθετους ξηρούς καρπούς κ.ά. μερικά από αυτά είναι: κουβερτούρα, σοκολάτα υγείας, σοκολάτα γάλακτος, αμυγδάλου ή φουντουκιού και λευκή. Τα επιστημονικά στοιχεία μας δείχνουν ποια είναι τα οφέλη της σοκολάτας και ποια τα αρνητικά της. Μη βασίζεσαι λοιπόν στις φήμες από στόμα σε στόμα.

1. Η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί ακμή

Ψέμα

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η ακμή του προσώπου δεν οφείλεται σε κάποιο από τα συστατικά της σοκολάτας, αλλά προκαλείται από ορμονικές διαταραχές.

2. Η κατανάλωση σοκολάτας ευνοεί την ανάπτυξη τερηδόνας

Ψέμα

Οι επιστημονικές μελέτες μας πληροφορούν πως, η κύρια αιτία της πρόκλησης τερηδόνας και άλλων βλαβών στα δόντια δεν είναι η σοκολάτα, αλλά η αμέλεια του συστηματικού πλυσίματος των δοντιών και η διατροφή. Ένα συστατικό κυρίως της σοκολάτας υγείας είναι η θεοβρωμίνη, η οποία αναστέλλει τη δράση παθογόνων οργανισμών στη στοματική κοιλότητα, που προκαλούν τερηδόνα.

3. Η σοκολάτα έχει αφροδισιακές ιδιότητες και δημιουργεί ψυχική ευφορία

Αλήθεια

Εξαιτίας της τόνωσης που προσφέρει στους μυς και στην καρδιά είναι ικανή ν’ ανεβάσει άριστα ολόκληρο τον οργανισμό για τη σεξουαλική δραστηριότητα. Κι αυτό λόγω του ότι είναι πλούσια σε καφεΐνη και θεοβρωμίνη, δυο συστατικά που τονώνουν τη διάθεση και ενισχύουν την ενέργεια στον οργανισμό. Επίσης περιέχει φαινυλεθυλαμίνη, η οποία προκαλεί αισθήματα έλξης, ενθουσιασμού, επιπολαιότητας, φόβου και διεγείρει τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, τα οποία με τη σειρά τους απελευθερώνουν ενδορφίνες, που έχουν αναλγητικές ιδιότητες και βελτιώνουν τη διάθεση και άλλες ουσίες με αντικαταθλιπτική δράση όπως η σεροτονίνη. Με όλες τις ουσίες που περιέχει επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και βοηθάει στη βελτίωση της ψυχικής διάθεσης.

4. Η κατανάλωση σοκολάτας αγαπά την ημικρανία.

Ψέμα

Ένα συστατικό της σοκολάτας είναι η τυραμίνη, της οποίας μεγάλες ποσότητες κατανάλωσης προκαλούν ημικρανίες. Η ποσότητα όμως που εμπεριέχεται στη σοκολάτα είναι πολύ μικρή ώστε να επηρεάσει αρνητικά την προδιάθεση για ημικρανίες.

5. Η σοκολάτα είναι του XL

Ψέμα

Τα κυριότερα λιπαρά που περιέχει η σοκολάτα είναι το ελαϊκό, το λινελαϊκό, το στεατικό, τα οποία δεν επηρεάζουν αρνητικά τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα. Αντίθετα προστατεύουν τον οργανισμό αυξάνοντας την HDL χοληστερόλη. Το αυξημένο σωματικό βάρος οφείλεται στην αυξημένη πρόσληψη τροφής και στη μειωμένη φυσική δραστηριότητα του ατόμου. Εάν λοιπόν ελέγξουμε τη ποσότητα της σοκολάτας που θα καταναλώσουμε (έως 70γρ. την εβδομάδα) δεν θα πάρουμε βάρος, αλλά ούτε θα στερηθούμε την απόλαυση της γλυκιάς γεύσης και τα οφέλη που μας προσφέρει.

6. Η σοκολάτα είναι μεγάλος σύμμαχος της υγείας.

Αλήθεια

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά (υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, λίπη, μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες). Περιέχει χαλκό σε ποσότητα που καλύπτει τη μέση ημερήσια πρόσληψη χαλκού για τον ανθρώπινο οργανισμό και βοηθάει στη σύνθεση μελανίνης στο δέρμα και τα μαλλιά. Το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο που περιέχονται στη σοκολάτα προλαμβάνουν την υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την οστεοπόρωση, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης. Περιέχει, επίσης, αντιοξειδωτικούς παράγοντες (πολυφαινόλες) που έχουν ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηροσκλήρωσης, καρδιαγγειακών παθήσεων και διάφορων μορφών καρκίνου. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί εμπεριέχει περίπου ίδια ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών με ένα κομμάτι σοκολάτας 40γρ. και είναι γνωστό σε όλους ότι το κρασί μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών ασθενειών.

7. Μηδέν άγαν.

Αλήθεια

«Μην κάνεις τίποτα σε υπερβολή» έλεγαν οι πρόγονοι μας κι αυτό είναι η μεγαλύτερη αλήθεια απ’ όλα. Μπορούμε όλοι να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές ιδιότητες της σοκολάτας αρκεί να την καταναλώνουμε με μέτρο (50-70γρ. την εβδομάδα) και σε συνδυασμό με ισορροπημένη διατροφή και άσκηση.

Κωνσταντάκη Χρυσούλα, διαιτολόγος

 

www.iatriki-frontida.gr 

Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου