Δυσανεξία στη λακτόζη

Δυσανεξία στη λακτόζη είναι η νόσος κατά την οποία ο οργανισμός αδυνατεί να μεταβολίσει την λακτόζη, το βασικό σάκχαρο του γάλακτος, λόγω της έλλειψης του ενζύμου λακτάσης που παράγεται από τα κύτταρα του λεπτού εντέρου.

Πως εκδηλώνεται η νόσος-συμπτώματα

Στο λεπτό έντερο η λακτόζη διασπάται από την λακτάση στους μονοσακχαρίτες γαλακτόζη και γλυκόζη, οι οποίοι περνάνε στην κυκλοφορία του αίματος και αξιοποιούνται σαν πηγή ενέργειας. Σε περίπτωση ανεπάρκειας της λακτάσης η άπεπτη λακτόζη φτάνει από το λεπτό έντερο στο παχύ έντερο και αρχίζει να υφίσταται ζύμωση από τα εντερικά βακτηρίδια, παράγοντας λιπαρά οξέα και αέρια (διοξείδιο του άνθρακα, υδρογόνο και μεθάνιο) και για αυτό προκαλούνται ενοχλητικά συμπτώματα. Τα συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλλουν και εξαρτώνται από το είδος και την ποσότητα του γαλακτοκομικού που καταναλώθηκε, συνήθως εκδηλώνονται 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση γάλακτος. Τα συμπτώματα που εμφανίζονται είναι τα εξής: 
• Ναυτία
• Αίσθημα πληρότητας (φούσκωμα) του στομαχιού
• Κοιλιακός πόνος
• Κοιλιακές κράμπες
• Γουργούρισμα των εντέρων
• Έμετος
• Περίσσεια αερίου
• Διάρροια
Υπάρχουν άτομα που έχουν δυνατότητα πέψης μικρών ποσοτήτων λακτόζης παρουσιάζοντας λίγα ή μηδενικά συμπτώματα και άλλα με μηδενική ανοχή σε αυτή.

Θεραπεία

Η θεραπεία της δυσανεξίας στη λακτόζη απαιτεί τον περιορισμό της λακτόζης στη δίαιτα, την υποκατάστασή της από εναλλακτικές πηγές ώστε να παρέχεται στον οργανισμό η απαραίτητη ποσότητα ασβεστίου και τη λήψη υποκατάστατων του ενζύμου της λακτάσης. Εναλλακτικές πηγές ασβεστίου είναι το μπρόκολο, σπανάκι, μπάμιες, ρεβίθια, σολομός, σαρδέλα, γαρίδες, αμύγδαλα, καρύδια και το τυρί σόγιας. Τα άτομα με δυσανεξία δεν μπορούν να καταναλώσουν γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα, τρόφιμα που έχουν παρασκευαστεί με γάλα ή έχει προστεθεί τυρόγαλα. Μπορούν όμως να καταναλώσουν γάλατα ελεύθερης ή μειωμένης λακτόζης, γάλατα σόγιας, τυρί σόγιας, τυρί με μειωμένη ποσότητα λακτόζης και γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση όπως το γιαούρτι και το κεφίρ. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να προστεθεί το ένζυμο λακτάση (σκόνη ή χάπι) για να διασπάσει τη λακτόζη του γάλακτος. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στις ετικέτες των τροφίμων διότι υπάρχει πιθανότητα να περιέχουν κάποιο συστατικό με σημαντική περιεκτικότητα λακτόζης όπως ο ορός γάλακτος, η καζεΐνη, η λακταλβουμίνη και το γάλα σε σκόνη. Τέτοια τρόφιμα μπορεί να είναι το ψωμί, παρασκευάσματα ή γλυκίσματα που απαιτούν ψήσιμο, τα δημητριακά, τα παξιμάδια, τα μπισκότα, τα ζαχαρωτά, οι έτοιμες σούπες, τα κρέατα ταχείας παρασκευής, η μαργαρίνη και οι έτοιμες σάλτσες για σαλάτα.
 

Διάγνωση - Εξετάσεις

Μη εργαστηριακές εξετάσεις
Περιγράψτε στον ιατρό τα συμπτώματά σας. Πιθανότατα θα συστήσει να απέχετε από όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα για μια-δυο εβδομάδες για να δει αν τα συμπτώματα υποχωρούν και στη συνέχεια να αρχίσετε πάλι να καταναλώνετε γαλακτοκομικά προϊόντα για να δει αν τα συμπτώματα επανέλθουν.
 Εργαστηριακές εξετάσεις
Για τη διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη και τη διάκριση της από άλλες παθήσεις με παρόμοια συμπτώματα χρησιμοποιούνται οι εξής εξετάσεις:
• δοκιμασία αναπνοής υδρογόνου
• εξέταση αίματος για τη δυσανεξία στη λακτόζη
• εξέταση οξύτητας κοπράνων (ph)
και πιο σπάνια:
• Η δραστικότητα της λακτάσης η οποία γίνεται μέσω βιοψίας του λεπτού εντέρου.
• Η γενετική εξέταση του γονιδίου LTC(λακτάση).

 
 

Κωνσταντάκη Χρυσούλα,

Διαιτολόγος

 

.iatriki-frontida.gr 

Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου