Γυαλοκούλουρα Ιθάκης

ΥΛΙΚΑ (για 50 κουλούρια περίπου)

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γραμμάρια ζάχαρη
1 ποτήρι άσπρο κρασί
1 ποτήρι λάδι
2 κουταλάκια κανελογαρίφαλο
Λιγάκι τριμμένο μοσχοκάρυδο
1 ποτήρι νερό
1 κομματάκι μαγιά

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό. Σε μια λεκάνη βάζουμε ένα ποτήρι από το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το μείγμα της μαγιάς. Το αφήνουμε σκεπασμένο να φουσκώσει για περίπου 5-6 ώρες σε ζεστό μέρος. Μόλις είναι έτοιμο το προζύμι μας προσθέτουμε τα κανελογαρίφαλα και το ξύσμα μοσχοκάρυδου, το λάδι και το κρασί λίγο-λίγο ενώ ζυμώνουμε απαλά. Στο τέλος ζυμώνουμεμε εναλλαγή το αλεύρι λίγο-λίγο και το νερό λίγο-λίγο. Μπορεί να χρειαστεί λιγάκι παραπάνω αλεύρι ή νερό. Πρέπει να γίνει μια ωραία εύπλαστη ζύμη. Αφήνουμε τη ζύμη πάλι να «ξεκουραστεί» για μία ώρα σκεπασμένη με μια πετσέτα. Αφού φουσκώσει, την ξαναδουλεύουμε λιγάκι και την αφήνουμε πάλι για ένα τέταρτο να «ξεκουραστεί». Μετά τη κόβουμε σε κομμάτια και τα πλάθουμε «μπαστουνάκια» και τα ενώνουμε για να γίνουν κουλουράκια. Δεν τα φτιάχνουμε πολύ μεγάλα γιατί θα φουσκώσουν λιγάκι ακόμα. Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για δέκα λεπτά. Μετά, σε φαρδύ πιάτο βάζουμε τη ζάχαρη ανακατεμένη με λίγη κανέλλα. Παίρνουμε ένα - ένα το κουλουράκι μας, το βρέχουμε από τη μια πλευρά με νερό και το βουτάμε στο πιάτο με τη ζάχαρη. Το τοποθετούμε σε λαδωμένη λαμαρίνα με την ζαχαρωμένη πλευρά προς τα επάνω. Αφού τα τοποθετήσουμε όλα, τα αφήνουμε ένα τέταρτο στην άκρη, ενώ προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 160 βαθμούς. Τα ψήνουμε με την πόρτα του φούρνου λιγάκι ανοιχτή, μέχρι να ροδίσουν.
Την συνταγή μας την έστειλε η Κατερίνα Γρηγορίου-Μαρούλη και είναι της νόνας (γιαγιάς) της Λουκίας Δευτεραίου από το Πλατρειθιά της Ιθάκης. Η συνταγή ήρθε από την Βραΐλα της Ρουμανίας που ήταν εκεί Θιακιά παροικία.
.kefalonitikanea.gr
Share on Google Plus

About Στα Μανταλάκια

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου