Μπορεί το κοτόπουλο με πατάτες να αποτελεί ένα από τα πιο απλά και
συνηθισμένα πιάτα της ελληνικής κουζίνας (οικιακής και επαγγελματικής)
όμως υπάρχουν τρόποι η... μαμαδίσια αυτή συνταγή να απογειωθεί σε... γευστικούς παραδείσους.
Αρκεί να πάμε λίγο πιο πίσω από την... μαμά και να ακολουθήσουμε τους
τρόπους της γιαγιάς, της νόνας στα κεφαλονίτικα ή στα θιακά αφού η
συνταγή έχει μεγάλη ιστορία και στα δύο αυτά νησιά.
Τι είναι η τσερέπα;
Για να χρησιμοποιήσουμε την τσερέπα περιμένουμε να ανάψουν τα κάρβουνα
για τα καλά και την τοποθετούμε λοξά επάνω σε αυτά μέχρι να κάψει. Στη
συνέχεια καθαρίζουμε το σημείο που θα τοποθετήσουμε το ταψί από τα
κάρβουνα, το σκεπάζουμε με την τσερέπα και γεμίζουμε την περιοχή που
βρίσκεται το χείλος της με κάρβουνα και στάχτη. Έτσι δημιουργείται ένας
ιδιαίτερος «φούρνος» που μαγειρεύει το φαγητό μέσα στους ατμούς του.
Τι κάνουμε εάν δεν έχουμε τσερέπα
Καταρχήν σιχτιρίζουμε, ειδικά αν έχουμε φάει φαγητό στην τσερέπα και
ξέρουμε τι σημαίνει. Στη συνέχεια, μαζεύουμε τα... κομμάτια μας και
κοιτάμε πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε γάστρες, ταψιά και καπάκια
και όλα τα λοιπά σύνεργα του αστικού μας εξοπλισμού.
Η αλήθεια είναι ότι αληθινές τσερέπες είναι δύσκολο να βρεθούν και η εκδοχή της απλής γάστρας
ακούγεται μάλλον ως η καλύτερη εναλλακτική, τόσο για το φούρνο όσο και
για την θράκα (βεβαιωθείτε ότι αντέχει). Υπάρχει και η λύση του ταψιού
ως καπάκι επάνω στο ταψί μας όμως αν η αυτοσχέδια «τσερέπα» είναι
φτιαγμένη από λεπτό μέταλλο δύσκολα θα έχουμε επιτυχία, τουλάχιστον στα
κάρβουνα.
Στο φούρνο τα πράγματα είναι πιο εύκολα, αρκεί με κάποιο τρόπο να
καπακώσουμε το ταψί παγιδεύοντας τους θαυματουργούς ατμούς του φαγητού
μας.
Ένιγουέι, που λένε και στο Θιάκι. Σε τσερέπα ή σε γάστρα ας δούμε πώς θα φτιάξουμε το φαγητό μας.

Τα υλικά
Για τη συνταγή μας θα χρειαστούμε τα εξής:
- 1-2 κοτόπουλα, αναλόγως το ταψί και το μέγεθος (εδώ μία σημείωση: μην χρησιμοποιήσετε τα πιο φθηνά κοτόπουλα που πωλούνται στο εμπόριο. Προτιμήστε ένα καλύτερο, αν όχι αλανιάρικο ή βιολογικό από τον χασάπη σας έστω κάποιο επώνυμο που να αναφέρει το πώς ζει και το πώς τρέφεται από το σούπερ μάρκετ. Ψάξτε το λίγο, με δύο ευρώ το κιλό δουλειά δε γίνεται... )
- Πατάτες τόσες ώστε να γεμίσει ο υπόλοιπος χώρος του ταψιού κομμένες κυδωνάτες
- 3-4 ντομάτες φρέσκες
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- 2-3 πιπεριές χρωματιστές (στην Κεφαλονιά θα βρείτε πιπεριές απ' όλα τα χρώματα στην ίδια τιμή στους παραγωγούς που είναι στα ΚΤΕΛ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα... υπάρχει το κλασσικό σακουλάκι με τις τρεις χρωματιστές πιπεριές. Πάντως κάνουν και οι πράσινες.
- 4-6 σκελίδες σκόρδο (το φαγητό αυτό το τραβάει το σκόρδο).
- λευκό κρασί
- λεμόνι
- ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή ρίγανη
- λίγη ζάχαρη
- μυρωδικά για το τελείωμα
Μαρινάρισμα
Οκ, την τσερέπα μπορεί να μην την έχουμε, να μαρινάρουμε όμως μπορούμε
και μάλιστα από βραδύς. Εάν πάλι δεν έχουμε το χρόνο για μαρινάρισμα, τότε δεν το φτιάχνουμε! Ε, μα πια...
Κόβουμε το κοτόπουλο σε μερίδες και κάνουμε 8-10 ελαφριές χαρακιές στη σάρκα του, σε βάθος περίπου ενός μισού εκατοστού.
Χτυπάμε στο γουδί το σκόρδο μαζί με λίγο αλάτι ή το τρίβουμε σε λεπτό
τρίφτη και το αναμιγνύουμε με το αλάτι, το πιπέρι και όποιο μείγμα
μπαχαρικών (προαιρετικά) θέλουμε να προσθέσουμε. Προσθέτουμε λάδι και το χυμό μισού λεμονιού έτσι ώστε να πάρουμε μία σχετικά σφιχτή αλοιφή με την οποία γεμίζουμε τις τρύπες και αλείφουμε καλά καλά το κοτόπουλο παντού.
Μπορούμε να ρίξουμε την αλοιφή μέσα σε μία καθαρή πλαστική σακούλα και
μέσα εκεί να ανακατέψουμε καλά καλά τα κομμάτια φροντίζοντας να πάει
παντού η μαρινάδα. Κλείνουμε αεροστεγώς και αφήνουμε στο ψυγείο όλο το
βράδυ. Είναι απαραίτητο να κλειστεί σε σακούλα (ή κάποιο άλλο σκεύος το
κοτόπουλο) αεροστεγώς γιατί ένα άψητο κοτόπουλο στο ψυγείο μαζί με τρόφιμα που καταναλώνονται ωμά δεν είναι καθόλου καλή ιδέα...
Το... ρουστίκ κόψιμο
Υπάρχει ρουστίκ κόψιμο στη ντομάτα; Ναι υπάρχει! Κόβουμε λοιπόν τις ντομάτες όπως μας έρθει (ροδέλες,
μεγάλα κομμάτια, μεγάλους κύβους, στα τέσσερα) και τις ρίχνουμε στο
ταψί με τις πατάτες. Προαιρετικά, τις πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη.
Ανακατεύουμε με τα χέρια μας ρίχνοντας μπόλικο αλάτι και πιπέρι έτσι
ώστε να πάει παντού. Διαλύουμε στο κρασί μία γερή κουταλιά πελτέ και
περιχύνουμε με αυτό τις πατάτες. Προσθέτουμε και τα κομμάτια του
κοτόπουλου και στραγγίζουμε επάνω του ό,τι έχει μείνει από την
μαρινάδα.
Το ψήσιμο
Για το ψήσιμο στη θράκα ακολουθούμε τις οδηγίες που αναφέραμε πιο πάνω. Το φαγητό θα χρειαστεί περίπου δύο με δυόμιση ώρες.
Καλό είναι όμως να το ελέγξουμε 1-2 φορές, φροντίζοντας να
στεγανοποιούμε μετά από κάθε έλεγχο την τσερέπα με κάρβουνα και στάχτη.
Στο φούρνο και στη γάστρα, θα χρειαστούμε δύο ώρες ψήσιμο στους 150-160 βαθμούς. Κι εκεί όμως ελέγξτε γιατί ο χρόνος διαφέρει ανάλογα με το φούρνο, τη γάστρα και το μέγεθος του κοτόπουλου.
5-10 λεπτά πριν βγάλετε το φαγητό προσθέστε ρίγανη ή θυμάρι ή όποιο άλλο
φρέσκο αρωματικό θέλετε και στάξτε λίγο λεμόνι ακόμη επάνω στο
κοτόπουλο.
Καλή σας όρεξη.
About Στα Μανταλάκια
This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου